A lépcső az élet színtere. Váratlan és nagyon is várt fordulókkal ajándékozza meg az embert. A mozgó ember bizonytalan, a lépcső biztos. Az ember gondolatai, vágyai is ilyen lépcsőjárók. A szárnyaktól rég megváltak. Hol a padlástérbe kaptatnak, hol le az alagsorba.

Sok ilyen társtalan vágy hagyja el a lakást, hogy odakint hirtelen önnön ellentétébe forduljon, vágytalan társsá váljék. Aki senkinek se kell, akinek senki se kell. Merészséghiány? Képességhiány? Mindenki annak látszik, ami nem. Van, aki küzd ellene, és abba bukik bele. Van, aki nem, és mások buknak bele. A lépcső, úgy tűnik, út, de nem kiút.

A monológ szövegét Halasi Zoltán költő írta, akivel Réti Anna már korábban is dolgozott együtt, a Kártyavár című előadás kapcsán.

Réti Anna rotterdami tanulmányai után Hollandiában Itzik Galilivel, Conny Janssennel és Jens Van Daele-vel dolgozott. Magyarországra visszatérve szabadúszóként, többek között Szabó Réka, Hudi László, Bodó Viktor, Pataky Klári, Gál Eszter és Goda Gábor előadásaiban szerepel. 2012-13-ban Nagy József, Karine Ponties és Paulo Riberio projektjeiben vett részt.
2005 óta készít saját koreográfiákat, melyek több itthoni és nemzetközi díjban és elismerésben is részesültek. Önálló alkotásai: Lélek pulóver nélkül, Kártyavár, Éjszakai műszak, Fregoli Szindróma, Vis-à-vis találkozások A-val, Pillanatkommentárok, Ego Trip, Szempont.
2015-ben bemutatott Point of You című előadását, melyet a portugál Ricardo Machadoval közösen készített, az Aerowaves nemzetközi hálózat az év 20 legizgalmasabb alkotása közé választotta.

www.retianna.hu

A K-Arcok sorozat harmadik bemutatója

Alkotók


Külön köszönet

  • Fodor Katalin
  • Kapitány Tamás
  • Körmendy Pál
  • Debreczeni Márton
  • Teket Renáta
  • Hudi László

Hangkulissza

  • Debreczeni Márton

Táncművész

Produkciós partner

  • Katlan Csoport

LÉPCSŐ - Közép-Európa Táncszínház

Kapcsolódó sajtó bejegyzések


Varga Anikó:
(Színház)
- 07/03/2016

Van valami egzotikus, „más világból” származó ebben az erős vizuális ellentétet felmutató költői képben, valami japános hangulat, ahogyan Hargitai Mariann cseresznyevirágos ruhájában a színpad szélén megfésülködik, befonja a haját, majd belép a szóló időtlen napot követő világába.

Lépcső

Rider megtekintése

Színpad:

10m x 10m (Sz. x M.)
minimum belmagasság 6m
középen 4 csík fehér balett szőnyeg, a két oldalt fekete balettszőnyeg
fehér háttér
fekete takarások

Díszlet:

30 db héliumos lufi (melyet az előadás helyszínén kellene beszerezni)
1 db kis stoki (társulat hozza)

 

Fény:

7 db profil lámpa (ETC 25-50° 750W),
22 db 1 KW Pc + terelőlemez
4 db Fresner + terelőlemez
2 db PAR64 CP62
6 db statív
Compulite Spark fénypult

Hang:

Jack csatlakozás laptophoz
1 db mikroport (Wireless Lavalier System) (társulat hozza)
1 db keverőpult
Front, monitor hangfalak

Utazólétszám:

1 női táncos
2 technikus
1 asszisztens
1 koreográfus

Helyi igény:

2 db világosító
2 db díszítő építésre
1 db hangosító

Színpadépítés: 5 óra
Színpadbontás: 1 óra
Az előadás időtartama: 30 perc