Rohmann Ditta

csellóművész

Rohmann Ditta Bostonban, Baselben és a budapesti Zeneakadémián végezte tanulmányait. Számos díjban részesült, ezek közül a legfontosabbak a hazai Junior Prima-díj, illetve a 2012-es második helyezés a lipcsei Bach-versenyen, valamint a Philipp Emanuel Bach Társaság különdíja.

Rohmann Ditta leggyakrabban szólistaként lép fel, de gyakran játszik kamarazenét, kortárs műveket és természetesen Bachot. Fellépett olyan zenekarokkal, mint a Baseli Szimfonikusok, a Mendelssohn Kamarazenekar és a Liszt Ferenc Kamarazenekar. A Keller kvartett vendégeként több európai városban szerepelt. Mostanában a lipcsei és thüringiai Bach-fesztiválokon illetve a Budapesti Tavaszi Fesztiválon volt hallható, nyáron Olaszországban és magyar fesztiválokon lép fel. Férjével, Fassang László orgonaművésszel illetve édesapjával, Rohmann Imre zongoraművésszel gyakran hallhatóak hazai és nemzetközi pódiumokon.

2013-ban és 2014-ben rögzítette olvasatát a csellószvitekből a Hungarotonnál, s a lemezek lelkes kritikai visszhangra találtak. Számos hanglemez- és rádiófelvételt készített.  Elkötelezett híve a kortárs repertoár megismertetésének, állandóan együtt dolgozik hazai és külföldi zeneszerzőkkel, Szofia Gubajdulina darabjaiban a szerzővel is többször fellépett. A tanítás régóta fontos szerepet játszik Ditta karrierjében. 2009-2013-ig a Debreceni Egyetem tanára volt, jelenleg gyakran tart mesterkurzusokat országszerte.

www.dittarohmann.com

Sajtó megjelenések


Hóbor Helga:
(Fidelio)
- 22/02/2017

Február 22-én a Zeneakadémia Solti termében mutatja be a Nemzeti Táncszínház és a Közép-Európa Táncszínház a Kodály két műve köré épülő Kodály-dialógokat a Budapest Táncfesztivál keretén belül. Az előadásról az egyik főszereplő, Rohmann Ditta Junior Príma-díjas csellóművész mesélt.

Rohmann Ditta