Anton Lachky

Koreográfus

Táncoktatás

Anton 1982-ben született Szlovákiában, és 5 éves korában kezdett el táncolni a Maly Vtácnik néptáncegyüttesben. Táncoktatását a J.L.Bellu Konzervatóriumban folytatta Besztercebányán, ahol barátaival együtt dolgozott, és részt vett a M.A.P.A.-ban (Moving Academy for Performing Arts) is. 2001-ben a pozsonyi egyetemen folytatta a képzést, majd a P.A.R.T.S.-ben képezte magát tovább, A.Teresa de Keersmeaker (Belgium) vezetésével.

Előadói pályafutás

Anton 2004 márciusában lett az Akram Khan Company tagja, és két évig turnézott az “MA” társulatban. (48 országban a világ minden táján). Anton Lachky a Les SlovaKs Dance Collective társalapítója. Első darabjukat, a “Opening Night”-ot 2006-ban alkották meg és 2007 októberében mutatták be, ezt követte a Journey Home (2009) és a Fragments (2011). Három alkotásukkal a kollektíva bolygószintű hírnévre tesz szert.

Az Anton Lachky Társulat művészeti vezetője

Anton 2012-ben alapította meg saját társulatát. A “Mind a Gap” (2013) volt az első önálló alkotása, amelyet a ” Side Effects” és a ” Cartoon” (2017) követett. Ez az első, fiatal közönségnek szóló alkotás érdemelte ki számára Alda Greoli kulturális miniszter díját. Mindezeket az alkotásokat nagy lelkesedéssel fogadta a közönség, a sajtó és a táncos közösség. Mindegyikük világszerte turnézott. A “Cartoon ” és a ” Side effect” még mindig nemzetközi turnékon vesz részt. Társulatának 2020-as negyedik alkotását, a “Ludum” címűt néhány hónappal a bemutató után egészségügyi válság miatt le kellett állítani.
2021-ben megalkotta a “Les Autres” című második, fiatal közönségnek szóló előadását, amely még mindig turnézik és nagy nemzetközi sikert arat. (70 programozott időpont).

2022-ben az Anton Lachky társulat 10 éves jubileumát ünnepelte, és a társulat a hatodik produkciójára készül: “Absurde” !

Munkáiban a nyugati művelt tánc, valamint a keleti népi és popkultúra foszlányai találkoznak. Az általa megalkotott “Puzzle work”-nek, a kompozíciós technikának köszönhetően Anton előadásai rendkívül virtuóz és kifinomult táncnyelvet mutatnak. Egyszerre rendkívül speciális és széleskörűen minden közönséghez szóló, munkája összekapcsolja a különböző kulturális háttereket, hogy egy örömteli, erős és egyedi élményben legyen részük!

Megrendelt művek

A jelentős intézmények által dicsért és felkért Anton az elmúlt tíz évben mintegy tizenöt darabot készített. Vendégkoreográfusként létrehozta a “Softandhard” – Helsinki City Theater, “Heaven is the place” a prágai DOT 504 számára, “Perfect Day To Dream” (Legjobb koreográfia/Griman Award 2012 Izlandon) az Iceland Dance Company számára, “Kids in a play” (jelölték a ” Legjobb koreográfia ” kategóriában) a Liberdance / Zágráb, “Sens Interdit” a Bodhi Project (SEAD) számára, “Magical Road” a St-Gallen számára, ” Wonderland” a GöteborgsOperans Danskompani számára, ” A demain ” a Velencei Biennálé számára, ” Dreamers ” a Skót Táncszínház számára, “Private games, chapter one” Body Traffic/ Los Angeles (USA), Family Journey a DOT 504, (CZ) számára, ” Triology ” a Collective Cla (Costa Rica) számára. Nocna Iluzia/Narodni Divaldo (SK); ” Fortuneville ” az Izlandi Táncegyüttes számára (a 2018-as Griman Award-on a legjobb koreográfusnak jelölték). 2018 novemberében a Közép-Európa Táncszínáz számára alkotta meg a ” Special society ” című darabot Budapesten (HU), majd 2021-ben ismét visszatért a társulathoz, hogy elkészítse egy trilógia második darabját. A harmadik – befejező(?) – felvonás 2023-ban készül el, és kerül bemutatásra.

2021-ben dolgozik először filmes munkában Kristóf György rendezővel a BUNKER című disztópikus thrillerben.

2022 áprilisában a Dart tánctársulat számára létrehozza a “Make a wish” című darabot, melyet a SADLER’S WELLS-ben mutatnak be.

2023-ban táncdarabot készít a Helsinki Városi Színház számára a finn társulat 50 éves évfordulójának megünneplésére.

Pedagógiai tevékenységek/ PUZZLE WORK

Létrehozta az Anton Lachky-Puzzle Work nevű rendszert. Pedagógiai tevékenysége széleskörű. Az elmúlt 10 évben a világ legtöbb országába meghívták. A “puzzle work” számos hivatásos táncosok számára létrehozott képzési központ tantervébe beépült.

Nézzen meg itt egy interjút a puzzle work-ról, a sportról és a táncról mint közös kalandról.
és itt egy interjút a virtuozitásról, az inspirációról és a jelenlétről.