Progresszív, Stílusos, Kortárs. 35 éve. 

 

A szeptember végén tartott Közép- Európa Táncszínház (KET) sajtótájékoztatóját Szögi Csaba, a KET „atyja” nyitotta. 1988 szeptemberében, 35 éve vállalta el a Népszínház Táncegyüttes vezetését és kezdeményezte az akkori művészeti vezetővel – a Harangozó Gyula-díjas Énekes Istvánnal –, hogy felvehesse az addig Népszínház Táncegyüttes néven futó együttes a Közép-Európa Táncszínház nevet.

A kezdetektől fogva, a kísérleti műhelymunka során rengeteg érdekes területtel ismerkedtek meg, és abból indultak ki, hogy a néptáncot valahogy az összművészet felé terelik, vagy legalábbis saját alkotásaikat. A névválasztás egy helyrajzi hovatartozást és vele a régióban betöltött szerepet kívánta fémjelezni. A KET alapkoncepciója, amely a mai napig része arculatának, az volt, hogy helyet, társulatot biztosítson a fiatal alkotóknak a kísérletezéshez, valamint, hogy folyamatosan keresse az újabb és újabb tehetségeket.

A KET eddigi művészeti vezetői Horváth Csaba, Feledi János és Szögi Csaba voltak és olyan neves, a KET zászlóshajóként említhető alkotói generációja nevelkedett itt, mint Duda Éva, Hámor József, Gergye Krisztián és Mádi László, aki idén a társulat új művészeti vezetőjeként lép elő.

Mádi László, 1999-2007 között a Miskolci Nemzeti Színház növendéke volt, majd 2007-ben felvették a Budapest Kortárstánc Főiskolára, innen a MU Terminál Alkotóműhelybe nyert felvételt, majd 2009-ben szerződött a KET társulatába. 14. éve a társulat oszlopos tagja. 2023-ban a Magyar Táncművészeti Egyetem Koreográfus szakán diplomát szerzett kitűnő eredménnyel, a Koreográfus tanszék vezetője Bozsik Yvette Kossuth-díjas művész keze alatt.

Alkotói és koreográfusi munkáját 2010-ben kezdte, a társulat többi táncművészével közösen készített Io Sono sorozatban. 2013-ban készítette el első saját szóló estjét a KET Fázisok nevű programjában Egy fáról címmel. A 14 év alatt, több mint 50 előadás bemutatójában volt már érdekelt. A társulatnál 5 önálló koreográfiát, 4 társalkotói előadást, valamint társulaton kívül 3 alkotói munkát jegyez.  Zeneszerzőként és zenei szerkesztőként a KET számos előadásának zenéjét készítette, emellett 8 külső előadás alkotójának komponált. A társulat aktuális repertoárján jelenleg 4 előadása fut. Oktatóként pedig 2013-tól aktív mestere a társulat workshopjainak.

“A befogadást, az átadást, a kutatást és kísérletezést szem előtt tartva szeretném folytatni a munkát. Egyre nagyobb hangsúlyt és energiát fektetünk a következő generációkba.  Nem csak megmutatni akarunk, hanem átadni is. Nem csak előadást kínálunk, hanem szótárt, értelmezést és beavatást. Ebben pedig, azt gondolom, hogy mi élen járunk. A táncszínházi nevelési előadásainkkal, az előadásainkhoz tartozó beavató programjainkkal, az Ifjú Koreográfusok Fóruma (IKF) és IKF+ tehetséggondozó programjainkkal, a nemzetközi Nyári Intenzív Tánckurzusunkkal (NYIT) és a táncművészeknek szóló Open Class workshopokkal mind lehetőséget kínálunk erre.”

Mondta Mádi László, aki még nagyobb hangsúlyt szeretne fektetni a fiatal nézők bevonására és a közép-európai régió kapcsolati bővítésére.

A KET működéséhez csatlakozott Gerlits Réka, a szervezetet generál menedzsere, aki segíteni fogja a társulatot a szervezeti működésben.

2023/24 -es évad új bemutatói:

 • Progresszív előadás Anton Lachky-val a Trafóban 2024. március 2-án
 • Stílusos produkció Kulcsár Noémivel, egy kimondottan gyerekeknek szóló koreográfiával a Nemzeti Táncszínházban 2024 tavaszán
 • Kortárs darab több magyar alkotóval, az IKF programmal november 11-én és a visszatérő K-Arcok szólósorozattal december 22-én. A bemutatók helyszíne minden évben a Bethlen Téri Színház, melynek rezidens társulata a KET.

A KET további, egyeztetett előadásai és programjai az évadban:

 • Szeptember 14., MU Színház, Set Your Mind Free (koreográfus: Anton Lachky)
 • Október 5., MU Színház, Audibles (koreográfus: Mádi László)
 • November 13-17., Hanoi, Vietnám, InSoundOut és Harslet (koreográfus: Mészáros Máté; Mádi László)
 • November 11-17. között a Sissi Őszi Tánchét (SŐT7) és jövő tavasszal megrendezésre kerülő Nemzetközi Monotánc Fesztivál a KET saját fesztiváljai.

 A Sissi Őszi Tánchét a 7. kerület, 7 nap, 7 társulat, 7 előadás, mely 2012 óta minden évben megrendezésre kerül. Az eseményt hagyományteremtő céllal indították útjára, a meghívott alkotók a fiatal koreográfus generáció, akiknek darabjaik friss és aktuális stílust képviselő, a kortárs közeggel kommunikáló, társadalmilag is érzékenyen fogalmazó művek.

A SŐT7 a vidéki és határon túli táncműhelyeket is megszólítja: GG Tánc Eger, Kecskemét City Balett, Miskolci Balett, Sopron Balett, Székesfehérvári Balett Színház, a Győri, Pécsi, Nyíregyházi Táncművészeti Szakgimnáziumok, a Fóti Népművészeti Szakgimnázium, vagy a kerület testvérvárosából, Gyergyószentmiklósról érkező Figura Stúdió Színház.

 • V4-es együttműködéseknek köszönhetően, idén további közép-európai tagországok is részt vesznek az őszi fesztiválon az Európai Uniós projektnek köszönhetően, mely a Beyond Front@ nevet képviseli.

Ezt a programot a KET viszi három éven keresztül. A program partnerországai: Horvátország, Lengyelország, Románia, Svédország és Szlovénia, ahonnan nem csak a fesztivál ideje alatt, de az egész évadban fognak művészeket fogadni. A megvalósulás koordinálásában a Pro Progressione szervezetével fogunk szervesen együtt dolgozni. Ügyvezető igazgatója, Petrányi Barna már számottevő nemzetközi tapasztalattal rendelkezik.

 • Nyári Intenzív Tánckurzusát (NYIT)

A Beyond Front@ előzményeként idén nyáron egy nemzetközi tíznapos intenzív táncakadémiát szerveztek, ahol a felsorolt országok táncművészei három nemzetközi szinten is ismert táncos-koreográfussal dolgoztak együtt.

 • Nemzetközi Monotánc Fesztivál

Hazánk hiánypótló eseménye, mint tematikus táncfesztivál, mely lehetőséget nyújt az egyéni monotáncoknaka. A neves hazai fellépők mellett már több nemzetközileg ismert művész is bemutatkozott és mely Budapesten és Szöulban évenként felváltva szerveződik. Hagyományosan a közönség szavazata alapján mono díjat osztanak.

 • A Bethlen Galéria kiállításmegnyítója

Mint minden évben, fotókiállítással várja majd az érdeklődőket. Bege Nóra 18 éve készíti a KET társulatának portréit, Dusa Gábor pedig 30 éve állandó fotósa előadásaiknak.

A sajtótájékoztatót táncosaink az említett Set Your Mind Free egy részletével kezdték, majd műhelymunkában született etűdjeikkel zárták.