A Közép-Európa Táncszínház, a Nemzeti Táncszínház és a Káva Kulturális Műhely közös produkciója, mely egy országosan és regionálisan is egyedülálló módszertant teremtett a brit TIE (theatre in education) alapján.
Foglalkozásunk a középiskolás korosztályok számára fogalmazza újra Kun Attila koreográfiáját egy színházi nevelési elõadás keretei közt. A foglalkozás a „hordaság” és az egyén és közösség viszonyát vizsgálja.
Az alkotók célja, hogy az elõadás újrateremtésével lehetõséget adjanak a középiskolásoknak arra, hogy gondolataikat, érzelmeiket és testüket a felkínált problémakör közös értelmezésen és cselekvésen keresztüli vizsgálatának szentelhessék, fejlesszék aktív értelmi és érzelmi kifejezõkészségüket a mozgáson keresztül, más szóval: képesek legyenek testük szabad kifejezõ erejét felnyitni és használni.
Formabontó elõadásról van szó abban az értelemben, hogy a színházi nevelés hagyományos szó-központúsága találkozik itt a táncszínházi formanyelvvel.
Az elõadások a Nemzeti Táncszínház Refektórium terméből a Bethlen Téri Színházba költöztek, ahol továbbra is hétköznap délelõtti idõpontokban egy-egy középiskolai osztály vehet részt a foglalkozáson.

Alkotók


Koreográfus

  • Kun Attila

Dramaturg

  • Róbert Júlia

Szereplõk

  • Hargitai Mariann
  • Horváth Adrienn
  • Mádi László
  • Jakab Zsanett
  • Kun Attila

Színész-drámatanárok

  • Takács Gábor
  • Kardos János

Horda 2-tánc(színházi-nevelési előadás)-teljes változat

Horda 2. (tánc/színházi-nevelési előadás)

Kapcsolódó sajtó bejegyzések


Kricsfalusi Beatrix:
(Revizor)
- 24/06/2014

“Az előadás fikciós kerete szerint az iskolai osztály a Főnix Táncszínházba érkezik látogatóba. A foglalkozást producerként kezdeményező és befogadóNemzeti Táncszínház épületének aulájában az újdonsült igazgató (Takács Gábor) fogadja őket és ismerteti velük a némileg módosult programot: neki ugyanis közbejött egy megbeszélés, ezért nem tud végig a vendégekkel lenni, de így legalább alkalmuk nyílik benézni egy próbára…”

A teljes cikk megtekinthető itt.

Horda2
infovilág:
(infovilág)
- 17/01/2014

“A Horda2 munkacímű kezdeményezés kilépési lehetőség a jelenlegi színházi nevelési keretek közül, mivel formailag-gondolatilag új elem kerülhet a hivatalos vérkeringésbe és direktben szólítja meg a fiatalokat. A repertoárba illeszthető, probléma-központú közösségi színházi előadás készül, mely a nézőket is alkotóként kezeli, és amely egyedülálló módon kapcsolja össze a tánc nyelvét a színházi nevelésben alkalmazott drámapedagógiai eszközökkel.”

A teljes cikk megtekinthető itt.

Horda2
minap.hu:
(minap.hu)
- 02/02/2015

“Egy kőszínház. Egy tánccsoport. Egy igazgató és egy koreográfus. Körülöttük a hazai színház világa. Profilváltás a színházban. Melyik hordához tartozzunk? Hogyan tartozzunk ugyanabba a hordába, ha mások vagyunk?”

A teljes cikk elolvasható itt.

Horda2
Török Ákos:
(7óra7)
- 08/02/2017

Kilencedikes osztály érkezik a Bethlen Téri Színházba, és tölti meg a kávézó békeidőbeli miliőjét kortalan zsibongással és huszonegyedik századi szelfikkel. Rövid, felvezető magyarázat után fontosember attitűddel jelenik meg a Főnix Táncszínház igazgatója. Elnézést kér, de bármennyire is szívügye a kortárs tánc és a fiatalabb generációk közötti kapcsolat, hirtelen jött elfoglaltsága miatt ma mégis elmarad a kulisszabejárós színházbemutatás, helyette a most készülő táncelőadás próbájába fognak belenézni a középiskolás vendégek. Amiről egyébként még az éppen próbáló táncosok sem tudnak. Persze, mindez játék. Valóban van egy táncszínház a Bethlen téren, de az a Közép-Európa Táncszínház, és valóban vezető beosztásban van az „igazgató”, de nem egy táncszínházat menedzsel, hanem színházi-nevelési programokat vezet a Káva Kulturális Műhelyben. Jelenleg pedig éppen nem vezet, hanem színész-drámatanárként játszik a Horda 2 című színházi-nevelési előadásban.

A cikk teljes terjedelmében elérhető a 7óra7 oldalán.

Horda2
Török Ákos:
(7óra7)
- 28/01/2015

A Horda 2 című előadásról beszélgettünk Takács Gáborral, a Káva Kulturális Műhely szakmai vezetőjével, aki a darabban a képzeletbeli Főnix Táncszínház igazgatója.

Az interjú teljes terjedelmében a 7óra7 oldalán olvasható.

Horda2