kortárs káosz

Letisztultság és káosz, ember vs. kultúra – harc a kettős világrendben egy impulzív táncelőadásban, többek között József Attila Szabad ötletek jegyzékének inspirálásával.

Ellentétpárok feszülnek egymásnak a Tiszta földben. Kettős világrend jelenik meg, melyben mindannyian keressük a helyünket. Ez határozza meg Kun Attila és a Közép-Európa Táncszínház új produkciójának mind zenéjét, mind a képi világát. Nem véletlen, hogy József Attila Szabad ötletek jegyzékét választották szövegeik kiindulási alapjául, egyfajta korképül, hiszen a huszadik századot felforgató költő munkájában is jelentős szerepe van az összeegyeztethetetlenségnek. Ezúttal táncosok nyúltak ehhez a rendkívüli anyaghoz, amelyből kiindulva saját gondolataikat és érzéseiket fejezhetik ki – a lehető legplasztikusabb módon.

 

Alkotók


Koreográfus

 • Kun Attila

Színpadkép

 • Hrotkó Bálint
 • Szemerey Bence (Fényművek)

Fényterv

 • Fogarasi Zoltán

Dramaturg

 • Lőrincz Ági

Asszistens

 • Fodor Katalin

Előadók

 • Hargitai Mariann
 • Horváth Adrienn
 • Jakab Zsanett
 • Palcsó Nóra
 • Sebők Cintia (SÍN Kulturális Központ IC-programjának nyertese)
 • Frigy Ádám
 • Ivanov Gábor
 • Kovács Péter
 • Mádi László

Tiszta föld-promo

Tiszta föld próba

Kapcsolódó sajtó bejegyzések


Megyeri Léna:
(Ellenfény Online)

Kérdés persze, hogy képes-e ma Magyarországon vitát vagy akár párbeszédet generálni egy táncelőadás? Vagy elég, ha mi, a közönség meghalljuk a kérdéseket és elgondolkodunk a válaszokon?

Káosz és letisztultság ellentétét ígérték az alkotók. A letisztultságot az utolsó, szép és erőteljes jelenet képviseli, amely tulajdonképpen egy tiszta táncos szekvencia. Érthetjük úgy is, hogy ez a jelenet a társulat egyszerű válasza az előadás első felében felvetett számos művészeti és társadalmi problémára.

Tiszta föld
B.O.:
(Vasárnapi Hírek)
- 07/12/2014

A koreográfus Kun Attila bátor koncepciója túl sok kérdésre nem ad magának választ, bár ezúttal talán maga a kérdésfeltevés a fontosabb, ahogy táncosaival kísérletet tesz a kortárs definíciójára, nem csupán környezetére és alkotóközegére reflektálva, hanem önvizsgálatot is tartva.

Tiszta föld
rés a présen:
(Magyar Narancs)

Kun Attila, a Közép-Európa Táncszínház (KET) művészeti vezetője meghívására érkeztem Budapestre azzal a céllal, hogy két hét alatt vezessem be a társulatot a gaga világába – ami fantasztikus volt –, az órák után nélkülem gyakoroltak. Remélem, hasznosnak találták az óráimat, és számos ötletet tudnak meríteni a tanultakból.

Tiszta föld
(HVG)
- 11/11/2014

A sokszor díjazott, méltán elismert koreográfus Kun jegyezte darab,a huszadik században indult, napjainkig kitartó hétköznapi összeférhetetlenségek, a társadalom és az önismeret kérdőjeleinek leképzése, a mozgás plasztikusságán keresztül.

Tiszta föld
Török Ákos:
(7óra7)

… és pontosan ekkor átszakad a háttér és előtér, rend és káosz, múlt és jelen és ki tudja még, micsodák közötti műanyag fólia: a testfelszínre (nem meztelenre) csupaszított alakok elénk zuhannak. Dühük már nem a táncos tehetetlen haragja, hasztalan keresésük már nem a művész tanácstalansága, és ahogy a feldübörgő basszusra egyszerre rázzák az öklüket – az már a mi közös hordánk. A zenére és koreográfiára kiéheztetett néző most mindent megkap: a kilenc, egyként csavarodott töredezéssel mozgó, egyéni alak a térben elszórva szimultán mozog.

Tiszta föld

Rider megtekintése

Színpad: 12m x 14m (Sz. x M.),
fekete balett szőnyeg,
fekete, vagy nyitott háttér,
oldalanként 4-4 járás, függönylábak,

Díszlet: 3m3 extrudált parafa, 16 csík víztiszta sztreccsfólia

Fény: 9 db 1KW profil lámpa
16 db 1KW Pc takaró lemezzel (utca világítás, oldalanként 4 x 2)
12 db 2KW Fresnel takaró lemezzel
10 db PAR 64 CP62
16 db PAR 64 CP61
2 db füstgép
2 db köd gép
filterek: 201
fénypult: Compoulite Spark

Hang: 1 db keverőpult (helyi hangosítási rendszer)
2 db URH kézi mikrofon
2 db CD lejátszó (auto pause)
1 db 3.5mm Jack csatlakozási lehetőség a hangpultban külső bejátszóhoz

Helyi igény: 3 db díszítő
3 db világosító
1 db hangosító
1 db öltöztető ügyelet (helytől függően)

Színpadépítés: 7 óra

Színpadbontás: 1 óra

Az előadás időtartama: 60 perc szünet nélkül